She wont start!!!

Various, various and more various!
Con2K
Posts: 95
Joined: 18 Sep 2009 08:57 pm

She wont start!!!

Post by Con2K » 03 Nov 2009 11:03 am

Started the car on tuesday last week and it cut out within seconds. After that it turned over and would start. Changed the plugs, dizzy cap, rotor arm and all 5 leads. Started fine and drove fine. Friday I started it and same thing happened, fired up but cut out even when I applied some throttle.

Saturday, started, drove fine, got to a round about and as I was going round it the car died and since then hasnt started. the fuel gauge said it was below the 1st little line near empty, but above the v.empty line (if you know what I mean). stuck a fiver in adn still nothing.

Towed it home and changed the filter in the engine bay and it was full of black fuel. Still nothing. removed the feed pipe and turned the car over expecting to see a surge of fuel from it being primed but nothing came out, turned it over incase it was a mechanical fuel pump and still nothing came out. tried to blow down the feed line and couldnt, so assumed blockage.

Turned my attention to the rear of the car, removed the small inline filter near the car and not a drop came out. a small jab with a screw driver to get it moving I thought and refill my 5ltr can and I ended up filling 3 buckets with fuel!!

at the same time covered my phone in petrol and it started to rain, so I'm yet to replace the rubber hoses or try and blow through it again to see if there is a blockage sumwhere between them. (will do it tonight)

But the new problem now is why did the car read that there was so little fuel left in it AND have a blockage at the same time. I'd have assumed it was 2 unrelated issues but both appeared at the same time.

Sum ppl seem to abandon the 1st small filter by the tank.

Any reccommendations people? Still unsure why it wouldnt start earlier in the week even after changing the spark related items.

User avatar
OapEM
Posts: 488
Joined: 29 Nov 2008 06:49 pm
Location: Sunderland

Re: She wont start!!!

Post by OapEM » 03 Nov 2009 12:17 pm

Stick a spare plug in to make sure it's sparking, and like I said check over all of your fuel hose and replace that nasty woven crap.
I'm still putting my money on the pick up in the tank not being right at the bottom so there will always be fuel left over.
Get rich or die tryin'!

User avatar
Chris_C
*** V3M DONOR ***
Posts: 9588
Joined: 18 Jun 2004 11:53 pm
Location: Southampton and Isle of Wight, UK
Contact:

Re: She wont start!!!

Post by Chris_C » 03 Nov 2009 12:22 pm

I'm guessing this is a GLT?

Fusebox behind the battery, the fuel pump fuse is likely to have corroded.
'89(G) 340 GLE B172k
'03 S60 D5 SE, '91 (J) MX5, 1954 Cyclemaster
Ex:
'89(F) 340 GL F7R (ex B172k) - Fake -> SBKV 300 Runner Up 08, 12; '91(H) 340 GL B14.4E - Kar; '88(F) 360 GLT B200E - Jet -> BKV 300 Runner Up 09; '89(G) 360 GLT B200E - Beast

User avatar
Speedy88
Posts: 4057
Joined: 04 May 2009 11:52 pm
Location: Bristol

Re: She wont start!!!

Post by Speedy88 » 03 Nov 2009 12:33 pm

If I've read that right and you were running it on low fuel, some crap from the bottom of the tank probably got sucked into the fuel pump.
'88 340 Williams (Sold)
'85 360 GLS - Drift project (Sold)
'77 Colt Sigma
'96 940 Drift project

User avatar
OapEM
Posts: 488
Joined: 29 Nov 2008 06:49 pm
Location: Sunderland

Re: She wont start!!!

Post by OapEM » 03 Nov 2009 12:34 pm

Aye it's a GLT.

I think he's already unblocked it now, or blew through and all was well.
Get rich or die tryin'!

User avatar
Chris_C
*** V3M DONOR ***
Posts: 9588
Joined: 18 Jun 2004 11:53 pm
Location: Southampton and Isle of Wight, UK
Contact:

Re: She wont start!!!

Post by Chris_C » 03 Nov 2009 12:50 pm

OapEM wrote:Aye it's a GLT.
I'd put a fair bet on the fuse then ;)
'89(G) 340 GLE B172k
'03 S60 D5 SE, '91 (J) MX5, 1954 Cyclemaster
Ex:
'89(F) 340 GL F7R (ex B172k) - Fake -> SBKV 300 Runner Up 08, 12; '91(H) 340 GL B14.4E - Kar; '88(F) 360 GLT B200E - Jet -> BKV 300 Runner Up 09; '89(G) 360 GLT B200E - Beast

User avatar
Ronnie
*** V3M DONOR ***
Posts: 1401
Joined: 27 Oct 2005 03:23 am
Location: Inverness
Contact:

Re: She wont start!!!

Post by Ronnie » 03 Nov 2009 01:04 pm

Chris_C wrote:
OapEM wrote:Aye it's a GLT.
I'd put a fair bet on the fuse then ;)
I had these symptoms too - and it was the fuse in the auxiliary box behind the battery. It hadn't actually blown, just kind of disintegrated after 25 years so was giving an intermittent circuit. Paperclip got me home until i could fit a fuse.
'85 360GLT Mk2 3 Door B19E - SOLD
'94 L400 Mitsubishi Delica LWB

http://www.filterfeeder.eu

User avatar
SteveP
*** V3M DONOR ***
Posts: 7864
Joined: 21 Sep 2004 12:45 pm
Location: Coventry, UK

Re: She wont start!!!

Post by SteveP » 03 Nov 2009 01:11 pm

Oh yes... I vote fuse too... happened to my saloon on the way to a meet :lol: :roll:
1989 - Volvo 360 GLT
1985 - Volvo 360 GLS
2008 - Volvo S60 SE Lux

Con2K
Posts: 95
Joined: 18 Sep 2009 08:57 pm

Re: She wont start!!!

Post by Con2K » 03 Nov 2009 01:31 pm

oohh - the fuse in the black box with the front fogs? I think I replaced them both recently. In saying that since owning the car i've never heard the fuel pump prime when I turn the key.

I'll have to go home and check the fuse, like u say, just disintigrated possibly.

Fingers crossed.

Will also go home and blow through the pipe to check for a blockage.

Oh and when fitting the new engine bay fuel filter, do u need to fill it with fuel or will the feed pipe do that pretty quick for me when I try and start it?

User avatar
SteveP
*** V3M DONOR ***
Posts: 7864
Joined: 21 Sep 2004 12:45 pm
Location: Coventry, UK

Re: She wont start!!!

Post by SteveP » 03 Nov 2009 01:44 pm

Yeah they're the ones, but hmm... if you've already replaced them. Worth a go anyway!
1989 - Volvo 360 GLT
1985 - Volvo 360 GLS
2008 - Volvo S60 SE Lux

Con2K
Posts: 95
Joined: 18 Sep 2009 08:57 pm

Re: She wont start!!!

Post by Con2K » 03 Nov 2009 03:58 pm

hats the thing steve - i've deffo replaced the foglight noe, but I cant remember if I replaced the other one while I was in there. I'm hoping its this simple problem and i'm stupid for not checking it 1st but I can live with the greif.

If it isnt, and I've changed all the filters and blockages i'm guna be concerned. Next step to test the 12v feed to the pump and then I dont know what.


Shall update later tonight hopefully.

User avatar
SteveP
*** V3M DONOR ***
Posts: 7864
Joined: 21 Sep 2004 12:45 pm
Location: Coventry, UK

Re: She wont start!!!

Post by SteveP » 03 Nov 2009 04:55 pm

Wouldn't worry about hearing the fuel pump priming when you turn the ignition on, I never heard that on either of mine. Suppose as a quick test you could always temporarily swap the fog/fuel pump fuse over (although note I think they are both different ratings)
1989 - Volvo 360 GLT
1985 - Volvo 360 GLS
2008 - Volvo S60 SE Lux

User avatar
volvodspec
Posts: 1921
Joined: 06 Dec 2008 09:35 pm
Location: Netherlands.
Contact:

Re: She wont start!!!

Post by volvodspec » 03 Nov 2009 05:05 pm

the fuel pump doesn't run with ignition on, it only starts running when you actually start the engine.

you could take the fuel line off the injection rail or behind the filter and then crank it to see if the rail gets petrol feed, but i bet on the fuse not having good contact/broke as the cause too.

Ride_on
Posts: 2256
Joined: 26 May 2009 05:34 pm
Location: Belfast, N. Ireland

Re: She wont start!!!

Post by Ride_on » 03 Nov 2009 09:15 pm

The pump should run for a few seconds (can't remember how long) when you turn the key under control of the relay in the engine bay. If there are no flywheel pulses it shuts down.

Fuse clip corrosion is not necessarily the main problem, mostly I see they just get loose with temperature cycles. They are very stiff because of the high current+thick material and so there is not much spring action to absorb changes in dimensions. Bending the clips in a bit or rotating the fuse in situ normally provides a temorary cure.
1980 345 DL_______1987 360 GLE (project car restored to GLT spec and B230FT'd)
1984 360 GLT______1987 360 GLT
1983 360 GLS______1989 360 GLE
1985 340 GL_______1986 340 1.4
1985 360 GLS______1995 940 SE 2.3 Turbo Estate (daily)
1987 340 GL 1.7

User avatar
volvodspec
Posts: 1921
Joined: 06 Dec 2008 09:35 pm
Location: Netherlands.
Contact:

Re: She wont start!!!

Post by volvodspec » 03 Nov 2009 11:00 pm

i can't recall that, what's the point of running for a few seconds when turning ignition on?

sure you get fuel pressurized on the injector rail instantly but the Renix unit is switched on when engine is turning so building up pressure on the rail before that is pointless, empty hose + filter + rail is filled completely in 2 sec, same time it takes the renix to start working.

Post Reply