John's valvo *Back on the streets!*

For drift/rally/builds cars projects, engine conversions etc...
Describe your plans, project(s) evolution, works progress and final result!
Post Reply
User avatar
filthyjohn
*** V3M DONOR ***
Posts: 2693
Joined: 12 Sep 2006 09:07 pm
Location: Sunderland, Ringpiece Of England

John's valvo *Back on the streets!*

Post by filthyjohn » 30 Mar 2009 07:56 pm

Alright, I'm having some bother getting my 340 to run so can somebody show me a pic of the dizzy leads on the cap? I'm pretty sure they're right as I copied off Ben's clio valver when it was in my unit, but I may have made a mistake. The car's behaving as if it has weak spark or incorrect timing, popping through the exhaust and shooting flames out of the carbs, but won't properly bark up.

I'm close to the point of admitting injection would have been easier, but the one thing keeping me going is the thought of the sound of the carbs.

Been keeping these pics under wraps but have a teaser:
Image


Cheers in advance folks.
Last edited by filthyjohn on 27 Apr 2009 01:40 am, edited 6 times in total.
'87 Nissan Sunny
'95 945 LPT
'90 340 3dr
'87 360 GLT
'87 765 TIC
'75 Manta A
'70 Rover P5 V8
'67 MGB GT
'62 amazon 2dr

User avatar
WooDooUK
Posts: 344
Joined: 21 Sep 2007 06:36 pm
Location: South Wales

Re: Clio Firing order help?

Post by WooDooUK » 30 Mar 2009 08:45 pm

as if by magic!
Taken from my running williams( Click the picture for death resolution :) )
Image
Looks like you have them correct.

Looking good BTW , Tbh if i was to start from scratch again i would have gone the carbs route too,

User avatar
filthyjohn
*** V3M DONOR ***
Posts: 2693
Joined: 12 Sep 2006 09:07 pm
Location: Sunderland, Ringpiece Of England

Re: Clio Firing order help?

Post by filthyjohn » 30 Mar 2009 09:34 pm

Thanks mate, TBH I'm disappointed that mine are right, I'd have loved an easy fix.
Better rename the topic to reflect the wider help needed.

Ok here's how it goes.
F7P,
valver flywheel,
1.4 crank sensor,
1.4 renix,
'hotwires' coil lead,
clio dizzy cap+arm,
magnecor leads,
brand new NGK plugs,
All earth straps intact and healthy battery/alternator.

It did run for about 10-15sec before, with the help of easy start, but then number 3/4 backfired and set the alternator wiring alight so I had to stop. Now it won't even bark up, though I can get a burst on easy start but not on petrol.

Fuel side:
Twin Dell'orto DHLA40 carbs on homemade manifold. Idle jets 50, air corrector jets 190, floats correct height. No filters yet, facet electric pump. Floats fill up correctly and empty with about 4 pumps of full throttle (~100cc!!!). I'm really sure it's ignition side.
Anyone spotted any glaring errors?
'87 Nissan Sunny
'95 945 LPT
'90 340 3dr
'87 360 GLT
'87 765 TIC
'75 Manta A
'70 Rover P5 V8
'67 MGB GT
'62 amazon 2dr

sven360
Posts: 1856
Joined: 20 Nov 2004 11:36 pm
Location: up shitcreek

Re: Clio 16v engine being a pain, any ideas folks?

Post by sven360 » 30 Mar 2009 09:52 pm

Carbs rock.

Trailer and a trip to Bogg Bros I'd say :wink:

Might as well spend your redundancy on summit worthwhile :lol:
Keeper of The Knights' of Bushido-lest we forget

Write it in your heart.
Stand by the code and it will stand by you.

Ask no more and give no less than honesty,courage,loyalty,generosity and fairness.

The code of the West.

User avatar
filthyjohn
*** V3M DONOR ***
Posts: 2693
Joined: 12 Sep 2006 09:07 pm
Location: Sunderland, Ringpiece Of England

Re: Clio 16v engine being a pain, any ideas folks?

Post by filthyjohn » 30 Mar 2009 10:09 pm

sven360 wrote:Carbs rock.

Trailer and a trip to Bogg Bros I'd say :wink:

Might as well spend your redundancy on summit worthwhile :lol:
The old boy at Bogg's seemed to know what he was doing when he balanced my mate's R1 carbs like, but their roller's aren't very posh:

Image


The carbs do sound fantastic when it's going. I have a 2" unsilenced exhaust and you can't hear it over the induction racket. :D
'87 Nissan Sunny
'95 945 LPT
'90 340 3dr
'87 360 GLT
'87 765 TIC
'75 Manta A
'70 Rover P5 V8
'67 MGB GT
'62 amazon 2dr

User avatar
Bazboy
*** V3M DONOR ***
Posts: 686
Joined: 05 Feb 2008 08:34 pm
Location: Southampton

Re: Clio 16v engine being a pain, any ideas folks?

Post by Bazboy » 30 Mar 2009 11:59 pm

Engines looking good john, your right about the steel pipe looking pimp :D

I dunno much about carbs but have you tried the obvious like fuel pump? or am i just being dumb :D

Dan
Image

kaos
Posts: 1298
Joined: 09 Jul 2007 10:34 pm
Location: Somerset

Re: Clio 16v engine being a pain, any ideas folks?

Post by kaos » 31 Mar 2009 12:00 am

i'd say the 1.4 renix is your problem first off, you should be running the reno renix. also reno crank sensor.

then go from there.
Image

User avatar
filthyjohn
*** V3M DONOR ***
Posts: 2693
Joined: 12 Sep 2006 09:07 pm
Location: Sunderland, Ringpiece Of England

Re: Clio 16v engine being a pain, any ideas folks?

Post by filthyjohn » 31 Mar 2009 12:05 am

I tried a renault renix and it produced even worse results with absolutely no combustion. Plus it has no vacuum advance (since the ECU controls that with values from the lambda sensor and throttle potentiometer).
1.4/1.7/16v Crank sensors are identical except for the wire length.
'87 Nissan Sunny
'95 945 LPT
'90 340 3dr
'87 360 GLT
'87 765 TIC
'75 Manta A
'70 Rover P5 V8
'67 MGB GT
'62 amazon 2dr

kaos
Posts: 1298
Joined: 09 Jul 2007 10:34 pm
Location: Somerset

Re: Clio 16v engine being a pain, any ideas folks?

Post by kaos » 31 Mar 2009 12:09 am

get yourself on retro renault. thye might have some answers,

have you removed all electronics? just straight crank to dizzy to spark and carbs for fueling?
Image

User avatar
filthyjohn
*** V3M DONOR ***
Posts: 2693
Joined: 12 Sep 2006 09:07 pm
Location: Sunderland, Ringpiece Of England

Re: Clio 16v engine being a pain, any ideas folks?

Post by filthyjohn » 31 Mar 2009 12:13 am

Yeah, just connected the volvo dial feeds (oil pressure switch, water temp) and sold the clio loom. CPS>renix>dizzy>plugs. I've tried 2 1.4 renix modules and a known good clio 16v one. It *should* be working according to theory.
'87 Nissan Sunny
'95 945 LPT
'90 340 3dr
'87 360 GLT
'87 765 TIC
'75 Manta A
'70 Rover P5 V8
'67 MGB GT
'62 amazon 2dr

User avatar
340GLT
*** V3M DONOR ***
Posts: 3656
Joined: 31 Mar 2005 09:01 pm
Location: Shropshire & Swansea, UK
Contact:

Re: Clio 16v engine being a pain, any ideas folks?

Post by 340GLT » 31 Mar 2009 12:42 am

Get yourself a 1.7 renix mate, and the flywheel sensor your using will be fine, the 16v flywheel sensor has a different plug anyhow. Is spark your problem? What plugs are you running in it?
Adam
F559 LFE - 340R 2.0 16v
C208 CTR - 340 1.8 16v
D300 LBO - 360 GLT 3 Door Turbo project!! (and restoration)
F706 RBX - 350R in process!!!

User avatar
filthyjohn
*** V3M DONOR ***
Posts: 2693
Joined: 12 Sep 2006 09:07 pm
Location: Sunderland, Ringpiece Of England

Re: Clio 16v engine being a pain, any ideas folks?

Post by filthyjohn » 31 Mar 2009 12:48 am

I think spark is the problem yeah. Everything checks out fine with the carbs. Plugs are NGK, whichever the little book in Halfords said I needed. When I took the old ones out they were the exact same ones, just dirtier. I've had a 1.7 CPS on, and it was catching on the flywheel a little, possibly not tightened up enough. It now has a 1.4 one which looks identical.

*edit* It should still at least run and idle on the 1.4 renix though shouldn't it? The maps can't be that different. Or is there a bigger difference?
'87 Nissan Sunny
'95 945 LPT
'90 340 3dr
'87 360 GLT
'87 765 TIC
'75 Manta A
'70 Rover P5 V8
'67 MGB GT
'62 amazon 2dr

User avatar
340GLT
*** V3M DONOR ***
Posts: 3656
Joined: 31 Mar 2005 09:01 pm
Location: Shropshire & Swansea, UK
Contact:

Re: Clio 16v engine being a pain, any ideas folks?

Post by 340GLT » 31 Mar 2009 12:52 am

If you have a clio renix there plug it in and plug the 1.4 crank sensor into it. See if it runs there. Have you checked to see if the crank sensor is working correctly?
Adam
F559 LFE - 340R 2.0 16v
C208 CTR - 340 1.8 16v
D300 LBO - 360 GLT 3 Door Turbo project!! (and restoration)
F706 RBX - 350R in process!!!

User avatar
filthyjohn
*** V3M DONOR ***
Posts: 2693
Joined: 12 Sep 2006 09:07 pm
Location: Sunderland, Ringpiece Of England

Re: Clio 16v engine being a pain, any ideas folks?

Post by filthyjohn » 31 Mar 2009 12:56 am

I've not got a clio renix any more, but when I tried it, it was with the 1.7 CPS. what voltage should I see from the sensor if it's working? Got a spare 1.7 renix lying aroung?
'87 Nissan Sunny
'95 945 LPT
'90 340 3dr
'87 360 GLT
'87 765 TIC
'75 Manta A
'70 Rover P5 V8
'67 MGB GT
'62 amazon 2dr

User avatar
340GLT
*** V3M DONOR ***
Posts: 3656
Joined: 31 Mar 2005 09:01 pm
Location: Shropshire & Swansea, UK
Contact:

Re: Clio 16v engine being a pain, any ideas folks?

Post by 340GLT » 31 Mar 2009 01:05 am

I dont have a spare renix no, you need the tester on AC voltage and you should see around 0.5v from memory, if you have anything there it should be fine. You havent by any remote chance flooded it causing no combustable spark?
Adam
F559 LFE - 340R 2.0 16v
C208 CTR - 340 1.8 16v
D300 LBO - 360 GLT 3 Door Turbo project!! (and restoration)
F706 RBX - 350R in process!!!

Post Reply